Ktoré čaje je vhodné sladiť?
K čaju sa servíruje kandizovaný cukor alebo sladidlo, vhodné je aj mlieko (nie kondenzované) alebo smotana. Sladiť môžete aj klasickým cukrom, ale nie každý čaj. Ak požadujeme, aby vystúpila chuť čaju, tak je vhodný najmä pri ovocných čajoch. Pri zelených čajoch sa naopak neodporúča sladiť, aby sa zachovala jeho pravá chuť. Čierny čaj je výborný spolu s cukrom a citrónom. Med je vhodný do bylinných čajov a hlavne pri chorobách.
Mäta egyptská – priam stvorená na leto
Šálkou mätového čaju nepohrdne nik, no my pre Vás chceme len to najlepšie. Mäta egyptská má naozaj grády. Náš čajík z nej si Vaše chuťové bunky už na doživotie zapamätajú ako nápoj hodný bohov. Už za čias faraónov, kedy sa vôňam a chutiam kládol priam posvätný význam, si ľudia veľmi cenili bylinky. Zatiaľ čo voňavé oleje s bylinkami chránili pokožku zvonku, bylinkové odvary sa starali o ich telo zvnútra. Ako sa mäta egyptská dostala k svojej najväčšej sláve, o tom by vedeli rozprávať najmä starí Egypťania, ktorí museli aj v tých najväčších horúčavách plniť rozmary svojho vládcu. Zrejme sa nikdy nedozvieme, aký zázrak im pomohol postaviť všetky tie úžasné stavby, no isté je, že aj mäta egyptská bola pri tom. Tradícia pitia mätového čaju prežila celé tisícročia. V Egypte si Vás každý dobrý hostiteľ uctí čajom s trstinovým cukrom a čerstvými lístočkami mäty. Aj v Tunisku a Maroku Vám tento lahodný mok doprajú často a radi. Prečo práve mäta egyptská? Majú na to dobrý dôvod. Hostia musia mať pocit sladkého domova, ktorý si zapamätajú ako miesto, kde im bolo dobre. Mäta egyptská je veľmi aromatická, dokonca má oveľa výraznejšiu chuť než iné druhy a ako jedna z mála odrôd nezanecháva v ústach takú tú typickú horkastú pachuť, ale nechá jemný sladký dozvuk.
Spestrenie jedálnička gurmána
Mäta egyptská poteší každého gurmána, ktorý rád mieša chute. Práve vďaka svojej sladkosti sa doslova pýta do rôznych sladkých dezertov, ovocných šalátov a nápojov. Vypite svoju šálku čaju hneď a osvieži Vás hoci i teplý. Nič sa však nestane ani chladnému čaju. Mätový čajík dobre chutí horúci, teplý, studený i ľadový. Jeho bohatú chuť najviac oceníte v kombinácii s čokoládovým zákuskom. Mäta stlmí horkú chuť kakaa. Alebo si vylepšite čaj ľadom, limetkou, trstinovým cukrom a vyrobte si svoju originálnu a nealkoholickú verziu nápoja Mojito. Žiadne obavy, zle Vám z hodovania nebude, pretože mäta podporuje trávenie.
Mäta egyptská na chudnutie i osvieženie
Potešíme aj dámy, ktoré chcú zhodiť zopár kíl, no nevedia odolať maškrtám po jedle. Mäta egyptská perfektne vyčistí Vaše ústa od zvyškov chutí, ktoré by ste mohli mať potrebu prebíjať a niečím zajedať. Niekto proti túžbe bojuje čistením zubov, no faktom je, že to nie naša lenivosť čistiť si zuby ešte raz nám bráni dopriať si sladké. To mäta v zubnej paste budí dojem, že už nepotrebujeme jesť. Ak si chcete udržať štíhlu líniu, mäta egyptská Vám v tom bude pomáhať ako najlepšia priateľka alebo láskavá fitness trénerka. Chuť jesť nahradí energiou a chuťou ísť niečo robiť. Základnou zložkou mäty je totiž mentol, ktorý jej dáva charakteristický chladivý a osviežujúci účinok. Mäta egyptská preto v teplom i studenom nápoji najlepšie vytiahne z tela horúčavu. Svoje by Vám o nej porozprávali aj beduíni. Zatiaľ čo našinec sa ide uvariť, oni sa aj v horúcej púšti s rozžeraveným pieskom pod nohami cítia dobre. Nie, chladenými nápojmi sa neosviežujú, pijú mätový čaj. Pri mäte a s mätou sa dobre cítia nielen ľudia, ale tiež motýle a lienky. Nebojte sa, otravný hmyz ju naopak neznáša. Keď budete preto na terase uvažovať, čo dobrého si dáte, aby k Vám nelietali, mäta egyptská v čaji Mistral bude ten najlepší nápad.
Dvojfarebné čajové pečivo
Veľkolepý začiatok alebo sladký koniec dňa? V Británii je úplne jedno, kedy si sadnete k šálke voňavého čaju a keksíkom. Upečte si ich doma a zaveďte podobný rituál, nech sa i Váš bežný deň stane takou malou súkromnou oslavou. Naše pečivo k čaju pozostáva z keksíkov upečených z klasického lineckého cesta, ktoré sa pikantným džemom spoja s ľahkými orechovými keksíkmi. Do cesta môžeme pridať okrem predpísaných surovín aj korenie, ako napríklad štipku mletej škorice, čerstvo pomletého nového korenia, badiánu alebo klinčekov.
Linecké cesto:
200g masla
300g hladkej múky
70g práškového cukru
1 žĺtok
½ kávovej lyžičky citrónovej kôry
trošku drene z vanilky alebo vanilkového cukru
Kakaovo-orechové cesto:
250g práškového cukru
50g jemne pomletých vlašských orechov
4 polievkové lyžice kakaa
20g masla (cca 2 vrchovaté polievkové lyžice)
1 žĺtok
½ kávovej lyžičky citrónovej kôry
trošku drene z vanilky alebo vanilkového cukru
rum podľa potreby (cca 1 – 3 polievkové lyžice)
pikantný džem na zlepenie pečiva (cca 100g)
- Zmiešame preosiatu múku s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkou, koreninami, primiešame maslo nakrájané na kúsky, žĺtok a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do mikroténového vrecúška alebo potravinárskej fólie a necháme ho v chlade zhruba 30 minút odpočívať.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 5mm, formičkami vykrajujeme rôzne tvary, poukladáme ich na plech a pečieme zhruba 15 minút pri teplote 180°C.
- Všetky suroviny na tmavé cesto spojíme rumom na hladké cesto. Cesto musí byť také vláčne a tvárne, aby sa s ním dalo pracovať. Hneď ho vyvaľkáme na doske vysypanej práškovým cukrom na zhruba rovnakú hrúbku a opäť povykrajujeme rôzne tvary. Nemusia byť nutne rovnakej veľkosti ako svetlé koláčiky. Všetky poukladáme na plech a pomaly ich v trúbe usušíme, nepečieme.
- Po dohotovení džemom pospájame linecké koláčiky s tmavými orechovými.
Šípky – liečivý zázrak z prírody
Že majú tieto krásne červené plody štyridsaťkrát väčší obsah vitamínu C než citrusy a pomáhajú liečiť nádchu a chrípku, to nie je žiadne tajomstvo. Má však lahodný čaj kyselkavej chuti aj iné účinky? Budete prekvapení, ale má. Šípky pre zdravie Ak vás bolí hrdlo, alebo máte prechladnuté močové cesty, uvarte si šípkový čaj.
Čaj zvyšuje tvorbu moču, urýchli čistenie močových ciest a odvádzanie škodlivín z tela, ale tiež povzbudí imunitný systém a budete sa cítiť lepšie. Žiadnu alchýmiu za tým nehľadajte. Vysoký obsah horčíka, draslíka a vitamínu E robí zo šípok skvelú zbraň proti kŕčom a zinok zasa vynikajúco ničí choroboplodné zárodky. Nedávne výskumy potvrdili, že čajom výrazne pomôžete tiež pri opuchoch kĺbov a reumatickej artritíde. Spomedzi všetkých čajov je práve ten zo šípok bohatý na flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Už jeden čajík denne nielen spomaľuje starnutie, ale tiež znižuje riziko arterosklerózy. Jeho účinok na žily sa odráža aj v liečbe nadmernej krvácavosti a znižovaní hladiny cholesterolu. Ak chcete ostro vidieť a predísť zhoršeniu zraku, čaj s červeného ovocia, teda i šípkový čaj, vám rozhodne prospeje. Červené sfarbenie dáva vitamín A, betakarotén i vzácne karotenoidy (napríklad zeaxantín). Nemusíte za každú cenu kupovať drahé doplnky stravy. Červené ovocie nájdete vo všetkých týchto čajoch:
Selén, zinok, mangán, fosfor, železo, vitamíny skupiny B (hlavne B1, B2, B3), to sú všetko látky, za ktoré bude ďakovať pokožka. Najväčšie zásluhy na kráse má však karotenoid zvaný lykopén, ktorý chráni pleť pred poškodením UV-žiarením a pomáha predchádzať rakovine (špeciálne rakovine prostaty). Nie zanedbateľné zásluhy má aj spomínaný vitamín C - známy svojim vplyvom na tvorbu kolagénu, bez ktorého sa nezaobídu kĺby, vlasy, nechty i pokožka. Bez vitamínu C nie je kolagén a bez kolagénu chýba tkanivám pevnosť. Zo šípok sa však nevyužíva len dužina, ale tiež olej zo semien ako zdroj kyseliny trans-retinoovej. Naše biologické hodiny síce dozadu nepretočí, ale rozhodne nám nebudú vrásky pribúdať tak rýchlo. A nielen vrásky. Táto forma retinoidov vám nielen pomôže zabojovať, ale tiež obídete míľovými krokmi nežiaduce účinky liekov bežne využívaných pri liečbe akné. My si šípky ako surovinu i ako liek darovaný prírodou veľmi vážime. Všetky naše ovocné čajíky z radu Mistral Fruit bez výnimky okrem voňavého ovocia obsahujú aj podiel šípok. Zahrňte olej so semien šípky do svojej starostlivosti o pleť a pite čaj pre svoje zdravie.