Tajomstvo najlepšej chuti spočíva vo výbere tých najkvalitnejších surovín.

R. Messerschmidt, odd. kvality

História firmy

S Popradom sa história praženia kávy a spracovania čaju spája už od roku 1955, keď tu vznikli Pražiarne, baliarne a skladište štátneho obchodu. V tom čase celá ich výroba bola sústredená do dvoch garáží, v ktorých pracovalo šesť zamestnancov. V rokoch 1958 až 1962 vyrástol v Poprade nový závod s výrobnou kapacitou až 450 ton kávy ročne. Nová éra pre popradské baliarne sa začala písať v roku 1994, keď sa zmenili vlastnícke vzťahy a podnik prešiel do súkromných rúk. Vznikla zamestnanecká akciová spoločnosť. O päť rokov neskôr sa firma opäť rozrástla a k popradskému podniku pribudol nový produkčný závod v Spišskej Belej. Dnes sú Baliarne obchodu Poprad najväčším spracovateľom kávy a čaju na Slovensku.

Kvalita Mistral

Výber surovín pre produkty značky Mistral podlieha veľmi prísnym kritériám. Naši experti veľmi citlivo a zodpovedne vyberajú suroviny, ktoré sú základom každého jedného nového čaju. Pri ich rozhodovaní zohráva hlavnú úlohu chuťový a senzorický test. Sleduje sa pritom farba nálevu, intenzita arómy a samotná chuť. Súhrn týchto hlavných faktorov je dôležitý pri tvorení jednotlivých zmesí. Skúsení ochutnávači čaju vedia, ako zvoliť a skombinovať jednotlivé druhy, aby sa zvýraznilo to najlepšie z každého a vytvorila sa výnimočná aróma a chuť kvalitnej čajovej zmesi.

Firma dnes

V súčasnosti má firma dve výrobné prevádzky. Poprad sa stal centrom spracovania kávy a zároveň administratívnou základňou celého podniku. V Spišskej Belej, ktorá sa nachádza 26 km od Popradu, sa nachádzajú sklady všetkých surovín, vyrábajú sa tu všetky čaje. Od roku 2005 je spoločnosť držiteľom certifikátov, ktoré sú zárukou vynikajúcej kvality výrobkov - EN ISO 14001 : 2004, BS OHSAS 18001 : 2007 a EN ISO 9001 : 2008.

Proces výroby

Aby sme dosiahli čo najvyššiu kvalitu našich čajov, od dodávateľov požadujeme, aby sa rastliny a ovocie, ktoré sa používajú na ich výrobu, pestovali tam, kde pôda a klimatické podmienky umožňujú optimálny rast. Toto platí aj pre určité divo rastúce rastliny a byliny, ako je žihľava, ktorá sa zberá alebo sústreďuje tam, kde práve rastie, a ktorá sa nepestuje špeciálne za účelom výroby čaju. Po vyčistení a posekaní rastlín skúsení odborníci na čaj zmiešajú byliny a ovocie z jednej úrody alebo z rôznych oblastí, čím vyrovnajú prirodzené nedostatky kvality.

Čierny aj zelený čaj pochádzajú z rovnakej rastliny Camelia Sinensis – čajovník. Aby ste si mohli vychutnať tieto druhy čaju, čajovník musí prejsť zdĺhavým procesom spracovania. To, či nakoniec z listov čajovníka vznikne čierny alebo zelený čaj, závisí iba od jediného bodu – fermentácie.

zobraziť viac

Pri spracovaní zeleného čaju nedochádza k fermentácii. Po procese tzv. vädnutia, kedy sa čajové lístky pôsobením slnka alebo horúceho vzduchu zbavia asi tretiny vody, sa sparia horúcou vodou. Čaj sa takto zbaví fermentov a pri ďalšom kroku nedôjde k oxidácii. Preto sa lístky nesfarbia, ale zostanú zelené. V prípade čierneho čaju sa po vädnutí listy vytrasú v koši, alebo sa na to používajú aj stroje tzv. rollery. Ich následným zvinovaním sa narušia bunkové steny v lístkoch čaju a dochádza k oxidácii. Pri tomto procese čaj zmení svoju farbu a vytvorí si svoju charakteristickú arómu. Ďalší postup spracovania je už rovnaký. Čaje sa sušia na ohni alebo v peciach, čím sa im odoberie zvyšná vlhkosť a bunková šťava na lístkoch zaschne. Potom sa čaj triedi, mieša sa do zmesí alebo aromatizuje rôznymi aromatickými prísadami. Hotový čaj sa v sitách triedi na niekoľko veľkostí. Takto roztriedený sa nakoniec balí najčastejšie do papierových vreciek, prípadne do debien, ktoré sú vystlané kovovou fóliou.